Na začátku jara se na nás ze všech stran valí zaručeno tipy, jak na jarní detox. Přísné diety a hladovky ale našemu organismu v žádném případě neprospívají. Stačí jednoduše upravit stravu a budete se cítit fit.

Detox je způsob stravování, jehož cílem je zbavit tělo toxinů. V pravém slova smyslu se za toxiny považuje alkohol, drogy či jiné látky, které tělo poškozují. Jejich účinek na organismus může být skutečně smrtelný.

Za toxiny se běžně, ale nesprávně, označují i ​​látky, které vznikají při metabolismu našeho těla a mnozí si je pletou s těžkým či mastným jídlem, kterého si během zimy dopřejeme o něco více.

Neublížte si
Na jaře, pokud chcete zhubnout, nemusíte bezhlavě sáhnout po drastických dietách, protože si můžete dříve ublížit a požadovaný efekt se nedostaví.

„Je třeba vědět, že náš organismus se detoxikuje stále a kontinuálně sám pomocí orgánů jako jsou játra, ledviny či kůže. Různé očistné kúry mohou být pro tělo přínosné a mohou přinést krátkodobě lepší pocit či úbytek na váze.

Mohou být případně jakýmisi restartem, pokud se chystáte na změnu stravování, ale dá se to i jinak a bez drastického hladovění. Je však vědět, že bez dlouhodobé péče o zdraví nás takzvané „očistné kúry“ samy o sobě nespasí, „vysvětlila ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® PharmDr. Katarína Skybová.

Z každého rohlíku trošku
Tak, jak na jaře uklízíme dům či zahradu, můžeme uklidit i ve své kuchyni a ve stravování. Nyní je ten správný čas vyhodit z jídelníčku to, co nám nepřináší užitek. Stále platí známé pravidlo, že pokud budete jíst pravidelně alespoň 5krát denně menší porce, bude to pro vaše tělo to nejlepší řešení.

„Cílem zdravého životního stylu je jíst pestrou vyváženou stravu v optimálním množství s velkým podílem zeleniny a ovoce, celozrnných výrobků, s obsahem mléčných výrobky, libového masa, ryb, zdravých tuků, vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pít dostatek neslazených tekutin, omezit alkohol, nekouřit, odpočívat a věnovat se pravidelnému pohybu, „doplnila odbornice.

svěží jídelníček
S příchodem pěkného jarního počasí se vám bude přirozeně žádat mnohem více svěžích a lehkých jídel. Odbornice na zdravé stravování připravila pár rychlých skvělých receptů, které po zimě odlehčí váš žaludek, přispějí ke správnému trávení a nastartují metabolismus.

Pokud si je nakombinujete, víte si vyskládat chutnou a zdravou stravu na celý den. Nechte se inspirovat …

JARNÍ POMAZÁNKA

1 porce 75 g 185 kJ

• Tvaroh jemný 50 g

• Mrkev 30 g

• Ředkvička červená 30 g

• Kedluben 30 g

• Cibulka jarní 10 g

• Sůl, pepř černý mletý

Zeleninu nastrouhejte na jemno, cibulku nakrájejte, přidejte tvaroh, sůl, pepř a spolu promíchejte.

1 porce 330 g 150 kJ

• Mrkev 30 g

• Petržel 30 g

• Kedluben 30 g

• Cuketa 30 g

• Hrášek 30 g

• Cibulka jarní 10 g

• Petržel

• Sůl, pepř černý, polévkové

koření

Zeleninu nakrájejte na menší kostky, cibulku podélně, pridajte500 ml vody, nať, sůl, pepř a vařte asi 15 minut.

1 porce 230 g 670 kJ

• Salát little gem 100 g

• Ředkvička červená 50 g

• Jarní cibulka 10 g

• Vejce 1 ks

• Olej 1/2 čl

• Balzamikový ocet bílý 1 čl

• Sůl, pepř barevné mleté

• Ocet kvasný 2 pl

Salát natrhejte, uložte na talíř, přidejte podélně nakrájenou cibulku, na kolečka nakrájenou ředkvičku, pokapejte olejem a balzamikom. Vejce rozbijte a vložte do šálku.

Vodu přiveďte do varu, přidejte ocet, lžící proveďte ve vodě vír a opatrně vlijte vejce. Lžící obalte žloutek bílkem a vařte dvě a půl minuty. Vejce vyberte děrovanou lžící, položte na salát, osolte a opepřete.